Hyllad journalist, författare och efterfrågad föreläsare
Mustafa Can är en naturlig del av den svenska offentligheten. Han har genom åren tagit sig an både stora och små frågor i debatter i olika media. Hans engagemang speglar sig också i hans föreläsningar, som skiftar mellan skilda ämnen och förekommer i olika sammanhang
Kostnadsfri förfrågan på Mustafa Can
Boka eller få mer information. Svar samma arbetsdag!
- Professionell hjälp
- Talargaranti vid bokning
- Kostnadsfri rådgivning
Eller ring oss på 08-47 44 650
När Mustafa Can avslutade sitt Sommarprogram 2003 med orden Mor, jag älskar dig så så brakade telefonväxeln på Sveriges Radio samman. Det Sommarprogrammet är det mest uppmärksammade någonsin. Sedan dess har han varit sommarpratare en gång till och fått flera prestigefyllda priser, så som Stora Journalistpriset, Stora Radiopriset, Publicistklubbens Guldpennan, Etermedias Ikarospris och Sveriges Essäfondpris. Som journalist har han främst skrivit för DN och SvD.
Som föreläsare är Mustafa Can inspirerande, tankeväckande och insiktsfull. Med en unik berättargåva och med nya perspektiv gör Mustafa aldrig sina åhörare besvikna. Mustafa Can går även att anlita som moderator. I sin roll som moderator är han påläst, driven och lyhörd.
Mustafas Can har i hela sitt liv brunnit och engagerat sig i olika samhällsfrågor, såväl stora som små. Några ämnen som han brunnit extra mycket för är bland annat utanförskap, kultur, språk, makt, invandring, svenskhet, identitet och journalistik. Hans engagemang i så många frågor har lett till att han har flera ämnen att välja mellan i sina föreläsningar eller en kombination av dessa.
Några av Mustafa Cans föreläsningar
Välkommen till det främmande landet
I denna föreläsning tar Mustafa med sina lyssnare på en intim och personlig resa. Här beskriver Mustafa hur det är att komma till sitt nya land och hur det är att möta en ny kultur och ett nytt språk. Med ett målande språk berättar han om utanförskapet och vägen in. Utmaningen att leva med två världar i stället för mellan två världar.
Språkets makt
Vad händer med en människa som inte klarar av att språkligt beskriva sina tankar, känslor och erfarenheter. Från det vardagliga samtalet till mer passionerade debatter pågår en maktkamp, även om det sker under ytan. Att få, kunna och våga tala och ha orden att uttrycka sig är att ha makten över sitt liv men även sin ställning som människa. Denna föreläsning handlar om hur man erövrar ett nytt språk.
Tätt intill livet
Föreläsningen tätt intill livet är en hudnära berättelse om den generation av invandrarkvinnor som nästintill aldrig syns eller hörs i media. Men det är även en högst allmänmänsklig berättelse om hemlöshet och utslagenhet. Det handlar om kärlek, längtan, drömmar, död, livskraft och hur man reser sig efter ett nederlag.
Svenskhet – vem är svensk
När allt fler människor söker sig till Europa för att undvika krig, förföljelse och ett bättre liv, breder sig samtidigt högerpopulismen och nationalismen ut sig. Till följd av detta reser sig ofta frågan om vår självbild. Några av dessa viktiga frågor är, vem är svensk och vad är svenskhet? Är det viktigt att känna sig att vara svensk och varför? Mustafa Can berättar om hur han själv gick från att vara en av ”dom” till att känna sig en av ”vi”. Denna föreläsning är en personlig berättelse och reflektion där Mustafa försöker ge svar på några av de svåraste frågorna kring svenskhet.
Åldras i ett främmande land
Idag finns det en allt större grupp pensionärer av utländsk härkomst i Sverige. Detta gör att samhället idag står inför nya utmaningar som måste lösas. Några av dessa utmaningar är bland annat vilka nya krav som ställs på sjuk- och åldringsvården. Vilken roll spelar kultur, språk, religion och identitet när vi tar hand om åldrande invandrare? Mustafa försöker i denna föreläsning ge nya perspektiv och nytt ljus på dessa frågor.
Slösa aldrig bort en kris
Pandemin hjälper oss att förstå hur skör människan är när naturen blåser på oss. Men kan den lära oss något om hur vi ska leva våra liv i ljuset av vår nyupptäckta sårbarhet som art?
I detta föredrag utgår Mustafa från den tid vi lever i för att reflektera kring hur kriser avslöjar något väsentligt om vårt samhälle och då framför allt våra relationer. Krisen har gett oss möjlighet att förstå vilka vi är och vilka vi vill vara. Den har också visat oss hur tydligt sammanlänkade vi människor egentligen är – oavsett religion, avstånd, etnicitet, ålder, sexuell läggning eller kön. Om framtidstro, hopp och om hur människan är människa endast i kraft av en mängd beroendeförhållanden.
Hur ser relationerna ut på din arbetsplats?
Att undvika onödiga konflikter, missförstånd och tärande relationer är ofta energikrävande och jobbigt för individen. Att få en organisation att jobba mot samma mål och mobilisera kraften åt rätt håll vet alla vikten av. Men detta är ofta lättare sagt än gjort. När man samlar människor med olika bakgrund, identitet, ålder, kultur och sätt att kommunicera är det lätt att missförstå varandra.
I denna inspirerande föreläsning får Mustafa oss att lyfta blicken och skapa en bättre förståelse för varandra som människor. Detta föredrag är perfekt för alla organisationer som vill ge sina medarbetare en bättre sammanhållning, arbetsglädje och förståelse för varandra. Mustafa diskuterar alltid med uppdragsgivaren före föreläsningen så att han på bästa sätt kan skräddarsy och anpassa denna för kundens syften.
Vad ger en Mustafa Can föreläsning?
- Reflektion och perspektiv om livet.
- Förståelse och tolerans för andra människor.
- Perspektiv och nya infallsvinklar för den tid vi lever i.
- Inspiration, skratt och ny kunskap.